Pravila o korišćenju kolačića

ŠTA JE KOLAČIĆ?

Kolačić je informacija sačuvana na računaru korisnika od strane web stranice koju je posetio. Kolačići obično čuvaju podešavanja korisnika, podešavanja za web stranicu, kao što su izborni jezik ili adresa. Kasnije, kada korisnik ponovno otvori istu web stranicu, internet pretraživač šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Navedeno omogućava BRAND POINT D.O.O. da prikaže informacije prilagođene potrebama svakog pojedinog korisnika.
Kolačići mogu da čuvaju širok niz informacija uključujući lične informacije (kao što je ime ili adresa elektronske pošte korisnika). Ipak, ova informacija može biti sačuvana jedino ako korisnik navedeno omogući - web stranice ne mogu da dobiju pristup informacijama za koje im korisnik nije dao dozvolu i ne mogu da pristupe drugim podacima na računaru korisnika. Zadate aktivnosti čuvanja i slanja kolačića korisnicima nisu vidljive. Ipak, korisnik može da promeni svoja podešavanja internet pretraživača na način da isti može sam da bira da li želi da odobri ili odbije zahteve za čuvanje kolačića ili da obriše sačuvane kolačiće automatski pri zatvaranju internet pretraživača i slično.

 

NA KOJI NAČIN KORISTIMO KOLAČIĆE?

BRAND POINT D.O.O. odn. www.brandpoint.rs upotrebljava kolačiće i slične tehnologije u nekoliko svrha, u zavisnoti od konteksta ili proizvoda, uključujući:

1) privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati u nekim slučajevima – koristimo ih za čuvanje vaših preferencija i postavki na vašem uređaju te za poboljšavanje vašeg korisničnog iskustva. Ako, na primer, unesete naziv svog grada ili poštanski broj da biste mogli da primate prilagođena obaveštenja ili informacije o vremenu na našem web-mestu, mi taj podatak, u zavisnosti od vaših postavki, možemo da sačuvamo u kolačiću da biste prilikom povratka na te stranice videli relevantne informacije za navedenu lokaciju. Čuvanje vaših ličnih postavki, kao što su željeni jezik, u kolačiće, omogućava vam da ne morate stalno i iznova da postavljate navedena podešavanja. Ako odustanete od oglasa zasnovanih na vašim prethodnim interesovanjima, mi čuvamo vaša nova podešavanja odn. izbor za odustajanje u kolačić na vašem uređaju;

2) kolačiće za proveru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tokom trajanja pregleda stranice - koristimo ih da bismo proverili vašu autentičnost. Kada se prijavite na web-mesto koristeći lični račun, vaš jedinstveni ID broj i vreme prijave čuvamo u kodiranom kolačiću na vašem uređaju. Taj vam kolačić omogućava kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Možete sačuvati i podatke za prijavu tako da se ne morate prijavljivati svaki put kada se vratite na web-mesto;

3) korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja - koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućavaju sigurnost naših proizvoda i za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;

4) kolačiće multimedijalnih sadržaja, kao što su kolačići za flash player, za vreme trajanja pregleda stranice;

5) kolačiće koji omogućavaju učitavanje, tokom trajanja pregleda stranice -  koristimo ih da bismo zapamtili informacije koje nam dajete, na primer kada dodate proizvode u korpu na našem web-mestu, te podatke čuvamo u kolačić kako bismo mogli da zapamtimo te podatke;

6) trajne kolačiće za prilagođavanje korisničkog pristupa za vrijeme trajanja pregleda stranice (ili malo duže) - kolačiće koristimo da bi vam omogućili davanje povratnih informacija na web-mestu;

7) kolačiće trećih strana za deljenje dodataka društvenih mreža za prijavljene članove društvene mreže - neka naša web-mesta uključuju kolačiće društvenih mreža, uključujući one koji korisnicima koji su prijavljeni na društvenu mrežu omogućavaju deljenje sadržaja preko te mreže.

To se događa na web stranicama koje Vam omogućavaju prijavu i registraciju preko naloga na društvenim mrežama i ukoliko delite sadržaj web stranice na društvenim mrežama (npr. putem „Like“ dugmeta). Konkretni uticaj na Vašu privatnost će se razlikovati od društvene mreže do društvene mreže i to zavisi od podešavanja privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati ovim kolačićima možete da saznate na njihovim web stranicama.

Uz navedene kolačiće koristimo i:

1. kolačiće dodataka društvenih mreža namenjene praćenju;

2. prommotivne kolačiće trećih strana - upotrebljavamo kolačiće za prikupljanje podataka o vašoj aktivnosti na mreži i prepoznavanju vaših interesovanja tako da možemo da vam prikažemo oglase koji bi mogli najviše da vas zanimaju. Primanje oglasa zasnovanih na interesovanjima koje vam šaljemo možete i da otkažete, kao što je opisano u našim Pravilima privatnosti. Takođe, upotrebljavamo kolačiće da bi zabležili, na primer, koliko je posetilaca kliknulo na oglas i koje ste oglase videli tako da vam se više puta ne prikazuju ista oglasna rešenja.

3. analitičke kolačiće - koristimo kolačiće prve i treće strane te druge identifikatore za prikupljanje podataka o upotrebi i performansama, na primer: možemo da ih koristimo za brojanje jedinstvenih posetilaca na nekom web-mestu ili servisu te za razvoj drugih statistika o radu naših web-mesta i proizvoda ili da bi saznali kakve su performanse naših proizvoda da bi mogli da ih unapredimo (na primer, kolačiće koristimo da bismo prikupili podatke koji pomažu u raspodeli opterećenja).To omogućava da naša web-mesta mogu neometano da funkcionišu.

Važno je da napomenemo i da neki videozapisi ugrađeni na naše stranice upotrebljavaju kolačić za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste došli do njih i videozapise koje ste posetili.

Omogućavanje ovih kolačića nije strogo potrebno za web stranicu, ali će vam pružiti bolji doživljaj pregledavanja web stranice.

Možete da izbrišete ili blokirate te kolačiće, ali ako to činite, neke karakteristike ove web stranice možda neće funkcionisati.

Informacije vezane uz kolačiće se ne koriste da bi vas lično identifikovali, a podaci o uzorcima potpuno su pod našom kontrolom.

Ovi kolačići se ne koriste za bilo koju svrhu osim onih opisanih ovde.

DA LI KORISTIMO DRUGE KOLAČIĆE?

Neke od naših stranica ili podstranica mogu koristiti dodatne i/ili različite kolačiće od onih koje smo prethodno naveli i opisali. Na primer:

- kompanije koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-mesta, postavljaju kolačiće kada posetite naša web-mesta,

- kompanije koje isporučuju sadržaj, kao što su videozapisi ili vesti ili oglasi na našim web-mestima postavljaju svoje kolačiće. Spomenute kompanije podatke koje obrađuju koriste u skladu sa svojim Pravilnicima o zaštiti podataka što tim kompanijama može da omogući prikupljanje i kombinovanje informacija o vašim aktivnostima sa više web-mesta, aplikacija ili mrežnih servisa.

Detalji o njima biće vam omogućeni u trenutku kada se isti pojave te ćemo u tom trenutku od Vas tražiti saglasnot, ukoliko istu niste već dali, kako bismo sačuvali i te kolačiće.

KAKO MOŽETE DA KONTROLIŠETE KOLAČIĆE?

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji.

Više informacija potražite ovde.

Možete izbrisati sve kolačiće koji su već sačuvani na računaru, a podešavanja većine pretraživača omogućavaju blokiranje čuvanja kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakoj poseti web-mestu morati ručno prilagođavati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

KAKO OBRISATI KOLAČIĆE?

Većina kolačića lako može da se obriše, ali napominjemo Vam kako bi brisanje ili blokiranje svih kolačića moglo da ima negativan uticaj na korišćenje stranice.

Ukoliko se ipak odlučite da orišete ili onemogućite kolačiće na svom računaru potrebno je da ažurirate podešavanja na svom internet pretraživaču (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svom pretraživaču odabirom menija za pomoć).


DODATNE INFORMACIJE U VEZI SA ISKLJUČIVANJEM KOLAČIĆA

Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje čuvanja kolačića za različite servise. Više informacija možete dobitina sledećim web adresama:

www.allaboutcookies.org

www.youronlinechoices.com/hr

www.aboutads.info/choices

Uz navedene adrese, od velike pomoći mogu vam biti i sledeće web stranice:

 • European Interactive Digital Advertising Alliance (EU)
 • Internet Advertising Bureau (US)
 • Internet Advertising Bureau (EU)
 • Google Chrome
 • Internet Explorer
 • Mozilla Firefox
 • Safari (Desktop)
 • Safari (Mobile)
 • Android Browser
 • Opera
 • Opera Mobile

PONOVNO REGULISANJE I KONTROLISANJE KOLAČIĆA

Prilikom svake posete našoj web stranici možete da se odlučite na ponovno regulisanje i kontrolisanje kolačića i u svakom trenutku ih možete obrisati i/ili izmeniti prema sopstvenoj volji.